Wat betekent de Wtta-wet voor tussenpersonen en zzp’ers?

Wat houdt het Wtta-systeem in?
Het vergunningssysteem is bedoeld om de kwaliteit en betrouwbaarheid van uitzendbureaus en tussenpersonen te waarborgen. Dit systeem is erop gericht om de arbeidsmarkt transparanter en eerlijker te maken door ervoor te zorgen dat alleen organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen, actief mogen zijn.

Hoewel op het eerste gezicht lijkt dat zzp’ers geen directe gevolgen ondervinden, is het belangrijk om verder te kijken. Schijnconstructies kunnen ertoe leiden dat ook zzp’ers onder de Wet Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta) vallen.

Invloed op tussenpersonen en zzp’ers
Bedrijven die betrokken zijn bij arbeidsbemiddeling moeten extra waakzaam zijn. Het toelatingssysteem vereist dat tussenpersonen duidelijk aantonen wie een zzp’er is en wie een werknemer. Als deze scheidingslijn onduidelijk is, kunnen zzp’ers toch onder de Wtta vallen. Het risico van schijnconstructies betekent dat tussenpersonen op transparante wijze moeten bewijzen dat een uitgezonden persoon echt een zzp’er is en geen werknemer die eigenlijk onder een arbeidsovereenkomst zou moeten werken. Dit geldt niet alleen voor formaliteiten; in de praktijk moet ook duidelijk zijn dat het echt om een zzp-constructie gaat. Als de praktijk meer op een werknemersrelatie lijkt, wordt de zzp’er beoordeeld als een schijnzelfstandige.

Belangrijke punten voor zzp’ers om te overwegen:

     

      • Je moet je werk zelfstandig uitvoeren.

      • Je hebt meerdere opdrachtgevers.

      • Je bepaalt zelf je werkuren.

      • Je gebruikt je eigen materialen.

      • Je profileert jezelf als ondernemer met bijvoorbeeld een website, visitekaartjes, etc.

    De handhaving van de wet zal strikt zijn en gebaseerd op feitelijke omstandigheden. Dit betekent dat inspecteurs ter plaatse zullen controleren hoe het werk daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Bij twijfel of onduidelijkheden kan dit leiden tot hoge boetes. Daarom is het cruciaal dat zowel tussenpersonen als zzp’ers hun zaken op orde hebben, zodat alle partijen in de keten duidelijk zijn over de status van iedere werknemer, om schijnconstructies te voorkomen.

    Conclusie
    Het is van groot belang dat tussenpersonen en zzp’ers goed geïnformeerd zijn over de veranderingen in het toelatingssysteem. Transparantie en duidelijke communicatie in de gehele keten zijn essentieel om het risico op boetes te vermijden.

     

    Laat Werkdam Uitzendbureau je wegwijs maken in de wetgeving en deze optimaal afstemmen op jouw onderneming. Interesse in een oplossing op maat? Neem direct contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!

     

    Andere artikelen​

    Contact Info

    Werkdam is een handelsnaam van Nedflex. Nedflex is een HR-dienstverlener met uitzendervaring vanaf het jaar 1992.
    Nedflex is aangesloten bij ABU en Normec, NEN 4400-1, VCU en ISO 9001:2015 gecertificeerd.